Flattr

onsdag 19 januari 2011

Varmvattenberedare vs standby

Jag funderade lite på vad det kostar att ha varmvatten uppvärmt dygnet runt i varmvattenberedaren. Läste någonstans att en äldre modell förbrukar drygt 1000 kWh per år för underhållsvärmen, en nyare under 1000 kWh. Till det kommer givetvis den behövda effekten för vattnet som används. Jag har här fokuserat på det "dumma" att ha varmt vatten stående dygnet runt.

Att bara hålla vattnet varmt för att det snabbt och enkelt ska kunna förbrukas måste väl räknas som ett standby-läge. Det på samma sätt som att TV:n är på för att lätt kunna startas med fjärrkontrollen.

1000 kWh utslaget på året ger en kontinuerlig förbrukning på 114 W. Det är då bara för att hålla vattnet varmt! Spontant känns det lika smart som att alltid ha en gryta med vatten på spisen för att det är smidigt när man ska göra en kopp kaffe. Som jämförelse drar min 46" led-tv 108 W när den är påslagen och 0,1 W i standby.

Det pratas en massa om att se till att inte lämna apparater i standby. Jag har dock inte sett en enda diskussion om hur varmvattnet kan effektiviseras.

Nu måste det mätas mer här hemma ....

--- Uppdatering 2011-04-22 ---
Läs även den nya artikeln om samma ämne: Underhallsvärmning av vattentanken i en bergvärmepump

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar